Patiënten met klachten van hartkloppingen kunnen nu bij Stichting Cardiologie Amsterdam op afstand hun ritme opnemen en via een app versturen naar de (verpleegkundig)specialist om te beoordelen of er sprak is van een ritmestoornis die behandeling behoeft. Zij lenen of kopen een AliveCor® Kardia. Een apparaatje wat door aanraking van twee vingers een ECG-ritmestrook registreert en verzendt naar de smartphone of tablet. Daarvandaan verstuurt de patiënt de registratie naar de (verpleegkundig)specialist ter beoordeling van het ritme.
Uit onderzoek is gebleken dat hiermee de kwaliteit van leven verbeterd [1] en mogelijke ritmestoornissen worden aangetoond [2].
Patiënten die in aanmerking komen voor hartritme telemonitoring zijn:
- Patiënten met gediagnosticeerd (paroxysmaal) boezemfibrilleren
- Patiënten na (her)opname voor cardioversie (elektrisch of medicamenteus)
- Patiënten na ablatie
- Patiënten met palpitaties e.c.i.
- Angstige en/of onzekere patiënten met symptomen van hartritmestoornissen
[1]Hickey K, Biviano AB, Garan H, Sciacca RR, Riga T, Warren K, et al. Evaluating the Utility of mHealth ECG Heart Monitoring for the Detection and Management of Atrial Fibrillation in Clinical Practice. Journal of Atrial Fibrillation. 2017;9(5):1546
[2] Hickey KT, Hauser NR, Valente LE, Riga TC, Frulla AP, Masterson Creber R, et al. A single-center randomized, controlled trial investigating the efficacy of a mHealth ECG technology intervention to improve the detection of atrial fibrillation: the iHEART study protoco. BMC Cardiovascular Disorder. 2016;16:152.
Een door zorgverzekeraars gesubsidieerde studie met zes Nederlandse ziekenhuizen laat zien dat telemonitoring kan leiden tot een forse reductie van het aantal exacerbaties van hartfalen en een zeer hoge patiënttevredenheid [1]. Voor patiënten met hartfalen zijn er diverse vormen van telemonitoring ontwikkeld; deze voorzien in het op afstand monitoren van voor de individuele patiënt relevante fysiologische parameters en symptomen van hartfalen (telemonitoring).
Op dit moment kunnen patiënten met hartfalen en/of hypertensie onder behandeling van Stichting Cardiologie Amsterdam via een app thuismetingen als bloeddruk, pols, gewicht en eventuele klachten doorsturen via de mail naar de (verpleegkundig) specialist. Mocht dit nodig zijn zal de (verpleegkundig)specialist contact opnemen met de patiënt en op afstand tijdig bijsturen met behulp van educatie, leefstijlinterventie of eenvoudige klinische interventies zoals medicatie aanpassingen.
Het voordeel voor de patiënt die gebruikmaakt van telemonitoring is dat hij meer regie over zijn eigen gezondheid kan nemen. Hij krijgt namelijk direct inzicht in het effect van zijn leefstijl op de vitale waarden die zijn gezondheidssituatie weergeven. Hiermee neemt de mate van zelfzorg automatisch toe.
Hiermee krijgen patiënten met hartfalen en/of hypertensie de middelen aangereikt om het breed gedragen concept van zelfmanagement te vergroten.
Patiënten die in aanmerking komen voor telemonitoring zijn:
- Patiënten met recent gediagnosticeerd hartfalen
- Patiënten na (her)opname voor exacerbatie hartfalen
- Patiënten met exacerbatie hartfalen waarvoor wijzigingen in medicatie (lisdiuretica, MRA, thiazidediuretica)
- Patiënten nog niet ingesteld volgens de ESC richtlijn op hartfalen/hypertensie medicatie (ACEi, ARB, bètablokker, diuretica)
- Angstige en/of onzekere patiënten met symptomen van hartfalen (dus geen NYHA klasse I)/hypertensie
- Patiënten die hulp nodig hebben bij het vroegtijdig signaleren van symptomen van verergering van hartfalen/hypertensie
1] Het pad naar duurzame hartfalenzorg. Een praktijkonderzoek naar optimalisatie van het zorgpad chronisch hartfalen met de inzet van telemonitoring. November 2014. Beschikbaar via: http://nieuws.achmea.nl/download/8123/20141114rapporteffectivecardio_eenpraktijkonderzoeknaaroptimalisatievanhetzorgpadchronischhartfalen.pdf
E-Health doet steeds meer zijn intrede in de gezondheidszorg. Stichting Cardiologie Amsterdam gaat mee in deze ontwikkeling. Zo is er voor mensen met hartkloppingen die met het reguliere onderzoek niet te objectiveren zijn een klein en handzaam apparaat beschikbaar dat het hartritme tijdens klachten registreert. Dit apparaatje communiceert draadloos met uw smartphone, welke op zijn beurt via een App uw gegevens doorzendt naar ons centrum.
Ook voor patienten met hartfalen werken wij met een App waarmee u gegevens als bloeddruk en gewicht op gezette tijden eenvoudig aan ons doorstuurt.
